Boeken waar ik van hou: Wonderful Life

Járen geleden las ik Wonderful Life van Stephen Jay Gould uit. Dat was toen een eerder toevallige keuze. Ik ontleende het boek uit de plaatselijke bibliotheek, in een mooie hardcover editie, omdat ik Gould’s naam herkende uit enkele andere boeken over evolutietheorie. Maar het was voor mij echt een schot in de roos.

Gould wist hoe hij een verhaal vertellen en had de gave om vanuit concrete voorbeelden zijn lezers naar begrip over universele principes te leiden. Het verhaal over het onderzoek naar de Burgess Shale geeft niet alleen zicht op een fascinerende periode uit de geschiedenis van leven op aarde, maar ook op hoe we naar die geschiedenis kunnen kijken.

Kunnen, want niet iedereen is het met Goulds visie eens. Daniel Dennett, om maar één naam te noemen, vindt dat Gould een te groot belang aan het samenkomen en -werken van unieke omstandigheden geeft. (De discussie tussen beide verliep niet bepaald stoïsch, zoals hier bijvoorbeeld te lezen is.) Hij legt zelf de nadruk op een aantal vaststaande principes die de loop van evolutie bepalen. Zelf neig ik toch eerder naar Goulds visie, omdat dat volgens mij beter aansluit bij het rommelige verloop van geschiedenis.

In elk geval: ik ben bijzonder blij dat ik me het paperbacks van dit boek heb aangeschaft! Een beetje een trip down memory lane, ik geef het toe, maar toch ook vanwege de inhoud zelf. Als je zelf op zoek bent naar een eenvoudige intro in evolutiedenken, moet je zeker ook eens op zoek gaan naar de essays van Gould. Ze zijn verzameld in relatief goedkope bundels. Misschien niet altijd meer even wetenschappelijk up to date, maar altijd leerrijk en zeer entertainend, geven de essays goed weer wat de vragen zijn die wetenschappers zich stellen, op welke problemen ze botsen als ze naar antwoorden zoeken en hoe ze die problemen oplossen.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.