Een nieuw blogjaar

Bron beeld: Kristina Barnett, https://www.flickr.com/photos/barnett/2836828090/in/photostream/

Zou ik nog een blog blijven schrijven? Met die vraag worstelde ik afgelopen zomer. 2020 is zonder twijfel een jaar om nooit te vergeten, weliswaar niet omdat het zo’n grand cru-jaar was. Integendeel. COVID-19 hakt wereldwijd zwaar in op de samenleving. In het licht daarvan zijn mijn eigen twijfels over wel of niet op dit blog schrijven echt wel #firstworldproblems. Maar die twijfels zijn er wel geweest en ik wil ze even met jou, beste lezer, delen.

Is het wel de moeite om een blog te vullen over onderwerpen als (culturele) evolutie, onderwijs en theologie? Is wat ik daarover weet en schrijf interessant genoeg, zodat jij en andere lezers er iets aan hebben? Het is één ding om zelf door iets geboeid te zijn, het is nog iets heel anders om ook anderen daarvoor enthousiast te maken.

Natuurlijk is dit geen blog over trendy topics. Ik heb het zelden over katten, koken of kledij, drie zaken die gegarandeerd een groter lezerspubliek aantrekken dan de betekenis van evolutie voor onderwijs, bekeken vanuit een theologisch perspectief. Op het eerste zicht lijken dat soort onderwerpen eerder geschikt om in academische artikels te bespreken. Maar om twee redenen zie ik dat niet echt als een optie.

Een eerste reden is praktisch. Ik werk niet als academisch onderzoeker, maar als pedagogisch begeleider voor Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Met een aantal collega’s werken we o.a. aan inspirerend burgerschap, aan hoe we in katholiek onderwijs aan burgerschapsvorming willen doen. Dat is een boeiende, maar best ook een veeleisende dagtaak. De afgelopen jaren merkte ik dat het niet evident is om ’s avonds of in de weekends nog een tekst uit te werken die aan de specifieke kwaliteitseisen van een academische publicatie te voldoen. In een blogpost probeer ik natuurlijk ook wel kwalitatief te werken, maar het is toch wat losser: het hoeven niet altijd vijfduizend woorden te zijn, het kan wat sneller,…

Een tweede reden is principieel. Ik ben intussen acht jaar weg van de klasvloer – na bijna twintig jaar les te hebben gegeven in lager en hoger onderwijs – maar ik heb toch nog altijd de ambitie om onderzoek en reflectie met praktijk te verbinden. Anders gezegd, als wat ik vanuit onderzoek en reflectie schrijf geen inspiratie biedt aan onderwijsmensen om hun praktijk te verrijken, dan heeft het voor mij eigenlijk weinig zin.

Daarom dus toch een nieuwe blogjaar. Daarin staan een aantal zaken op stapel, waarover ik verslag zal doen. Eind deze maand zal ik online een presentatie geven van het hoofdstuk dat ik voor de Logos-studiedag schreef. Voor Springer ben ik bezig om mijn doctoraat te herwerken naar een boek. Dat hoop ik oktober-november af te werken – een gevaarlijke belofte, maar ik hoop dat ik door de deadline met jou te delen mezelf dwing om het manuscript eindelijk los te laten. En eind december werk ik een artikel voor Radix af over de relatie tussen evolutionaire studies van religie en theologie.

Vanuit die drie grote schrijfprojecten zal ik komend jaar regelmatig vragen, inzichten en ideeën met je delen. Hopelijk heb je er iets aan! In elk geval ben ik dankbaar dat jij, beste lezer, mijn blog bezoekt.

Bron beeld: Will Lion, https://www.flickr.com/photos/will-lion/2958508813/

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.