Onderstaande overweging over de verhouding tussen religie en wetenschap is belangrijk voor theologen. Voor hen is het niet gemakkelijk om het juiste evenwicht te vinden tussen voldoende aansluiting zoeken bij wetenschap en tegelijk voldoende afstand ervan te houden. Teveel van het ene, en je theologie kan wel eens een héél tijdelijk karakter blijken te hebben. Teveel van het andere, en je theologie kan wel eens heel wereldvreemd blijken.

In mijn huidige werk in onderwijs merk ik eenzelfde spanning. Onderwijs moet ”evidence based” zijn, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Daar ben ik het principieel mee eens. Ik antwoord volmondig ”ja” op de vraag in de titel. Alleen: ook leraren moeten zorgvuldig afwegen hoe dicht ze op de huid van wetenschappelijk onderzoek willen zitten. Te kort, en je loopt het risico de ene na de andere hype achterna te lopen. Soms heeft onderzoek immers tijd nodig om tot robuuste resultaten te komen. Maar als je als leraar te ver van wetenschappelijk onderzoek blijft, loop je het risico dat je onderwijs minder – soms zelfs niet – effectief is.
Eigenlijk zouden we de theorievorming rond de verhouding tussen religie en wetenschap ook eens moeten toepassen op de verhouding tussen onderwijswetenschappelijk onderzoek (onderzoek naar de cognitieve ontwikkeling van kinderen en, samenhangend, naar effectieve didactiek) en fundamentele pedagogie (filosofische/theologische analyse van en reflectie op wat onderwijs eigenlijk is, wat het ultieme doel van onderwijs is). Ik vermoed dat daar wel eens inzichten uit kunnen komen die ons helpen in het huidige debat over onderwijs(kwaliteit).