Unboxing: Living Cosmology

    Uitgeverij: Orbis Books
    Datum publicatie: 2016
    Aantal pagina’s: 338 (314 zonder index)
    Interessant omdat: Ik verwacht meer inzicht te krijgen in de betekenis van Big History. Die inzichten hoop ik te kunnen verwerken in een theologische reflectie op burgerschap.

Je ziet op YouTube vaak filmpjes van iemand die een nieuw stuk elektronica uit de doos haalt en enthousiast vertelt over hoe alles knopjes en kabeltjes meegeleverd zijn. Die zogenaamde ‘unboxing’ video’s inspireerden me om dat ook over nieuw gekochte boeken te doen. In deze ‘unboxing’ blogposts geef ik een foto en de technische gegevens van het boek in kwestie en vertel ik kort wat ik verwacht van het boek, waarom ik het wil lezen. Is het écht goed, dan komt er later (wellicht) een uitgebreidere review.

Hier dus de eerste ‘unboxing’ post. Voor mijn verjaardag kreeg ik van mijn broer het boek “Living Cosmology” cadeau. Daar zat wat hem betreft geen speciale bedoeling achter (behalve dan dat hij zo aardig is me een verjaardagscadeau te geven, natuurlijk): het boek stond bovenaan mijn Amazon wenslijstje omdat ik het pas recent had toegevoegd. Maar ik ben er best blij mee en verwacht er wel wat van.

Sinds mijn doctoraatsonderzoek ben ik erg geïnteresseerd in ‘Big History‘. Kort gezegd is dat het samenbrengen van wetenschappelijke inzichten uit diverse kennisgebieden tot een coherent verhaal over het ontstaan van het universum, van onze planeet en van onze soort. Hoewel sommigen beweren dat ‘Big History’ een louter wetenschappelijk verhaal is, raakt het duidelijk aan metafysische vragen over, bijvoorbeeld, de plaats van de mens in het universum. Big History wordt dan ook soms beschouwd als het nieuwe scheppingsverhaal, dat dankzij de wetenschap de verschillende religieuze scheppingsverhalen vervangt door een betere, meer waarheidsgetrouwe versie. Daarmee zitten we in het hart van de dialoog tussen wetenschap en theologie, wat voor mij sowieso al boeiend is.

Maar de reden dat ik dit boek wil lezen heeft ook met mijn werk te maken. Voor Katholiek Onderwijs Vlaanderen werk ik mee aan een aantal projecten om katholieke dialoogschool pedagogisch te vertalen en te concretiseren. Één van die projecten focust op burgerschap, onder de noemer ‘inspirerend burgerschap‘. Voor mij ligt dat in het verlengde van het ecologische burgerschap waartoe paus Fransciscus oproept in Laudato si’. Ik hoop dus dat het boek me inspiratie zal geven om de theologische onderbouwing van ‘inspirerend burgerschap’ verder vorm te geven, met specifieke aandacht voor duurzaamheid, voor de ecologische inbedding van de menselijke soort.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.